Na Međunarodnoj putujućoj školi humora učili smo o klaunovskom izričaju u radu sa starijim i nemoćnim osobamaMeđunarodna putujuća škola humora (u crvenonosnim krugovima poznatija kao ISH to go) dio je dugogodišnje i cjelovite klaundoktorske edukacije koja se od 10. do 13. svibnja po četvrti put održala u Zagrebu. Riječ je o edukativnom programu koji svake godine okuplja klaunovedoktore iz cijele Hrvatske kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine za rad s bolesnima i nemoćnima.

Ove smo godine imali posebnu čast ugostiti vrhunskog klauna i učitelja klaunske umjetnosti, Patricka van den Booma. Patrick je svog klauna stvarao na Danskoj klaunskoj školi nakon koje se u potpunosti posvetio aktivnom klauniranju. Osnivač je i umjetnički voditelj organizacije Klokkeklovnene koja je posvećena donošenju radosti starijim osobama.

Patrick je svoje vještine u radu sa starijim osobama s nama podijelio u četverodnevnoj radionici s temom Klaunovskog izričaja u radu sa starijim i nemoćnim osobama.

Osim umjetničkih radionica, naši su klaunovidoktori imali priliku odslušati dva iznimno zanimljiva predavanja u sklopu njihove obvezne klaundoktorske edukacije.


Psiholog sa Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju Klaićeve bolnice, Ozren Šenator
, upoznao nas je s osnovama psihologije u bolnici. Govorio nam je kako bolničko okruženje utječe na psihičko stanje djeteta, roditelja i osoblja te s kakvim se sve situacijama susreće u svom radu. Predavanje o emocionalnim poremećajima, poremećajima u ponašanju kod mladih te o psihologiji starenja i palijativnoj skrbi održala nam je dr.med.spec.neuropsihijatrica Jasminka Jurišić-Šango.

Broj pregleda: 126