Izveli smo MALI GALA KONCERT za Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolestiMeđunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti (15. veljače) i ove smo godine obilježili našim tradicionalnim Mali Gala koncertom.
Prije šest godina, umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA, Zoran Vukić, osmislio je poseban glazbeno - klaunovski program kojemu je cilj ovaj dan obilježiti na sasvim klaunovski način.
CRVENI NOSOVI klaunovidoktori redovito posjećuju djecu koja se liječe na pet hrvatskih onkoloških odjela u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a povodom njihovog dana, klaunovidoktori u bolničke su sobe donijeli nešto drugačiju priču nego inače.
Nakon klaunovske vizite u pratnji klasičnih glazbenika, u četiri u bolnice, točno u 11 sati, klaunovidoktori i glazbenici odsvirali poznatu Odu radosti u čast istinskim borcima, njihovim obiteljima i liječnicima te u čast životu.

U zagrebačkoj Klinici za tumore su se dr. Ludeku pridružili vrsni glazbenici Lucija Stanojević – violinistica i glazbena pedagoginja i Zvonimir Bajević – trubač Jazz orkestra HRT-a te su izvedbama Ode radosti, ali i pjesmama po želji malih pacijenata i njihovih roditelja glazbom osmjehnuli cijeli dječji onkološki odjel Klinike za tumore. U Osijeku je dr. Žbunj imao pratnju Tina Ringsmutha na saksofonu i Tina Rebe na violini, u Splitu se Gordan Tudor na saksofonu savršeno uglazbio s dr. Nadjimirom Dobrićem. Riječki klaunovski duo kojeg čine dr. Lila i dr. Frak upotpunio je Mislav Salopek na violini.

Za one koji žele osjetiti više, iz gudala i pera violinistice Lucije Stanojević, pročitajte njen doživljaj Malog Gala koncerta:

"Biti glazbenik posebno je. Posjedovati glazbu, još posebnije. Dijeliti glazbu, najposebnije. Još uvijek se sjećam onog prvog susreta s gospojom violinom, onog ushićenja, leptirića u trbuhu, svjesna koliko mi je, već tada, ta mala drvena "spravica" značila u životu. Nakon godina i godina učenja, svađanja i mirenja s violinom, shvatila sam što toj gospoji nedostaje i što je najviše veseli, a to je isto ono malo dijete koje ju je primilo prvi put prije mnogo godina. I zato sam odlučila biti pedagog.
To se prirodno dogodilo budući da smo violina i ja zajedno shvatile da smo privilegirane jer imamo jedna drugu, da čarolija glazbe čini svijet boljim i ljepšim mjestom, a mi imamo mogućnost, točnije rečeno dar, da ju širimo dalje.
Svakom pedagogu misija jest, ili bi trebala biti, obogatiti život svojih učenika, svoje djece. Svakom glazbeniku je misija, ili bi trebala biti, probuditi ili produžiti sreću u slušatelju. Biti glazbenik uključuje suradnju, istraživanje , zajedništvo. Suradnja s CRVENIM NOSOVIMA, s ljudima koji na nevjerojatno plemenit, nježan, oprezan, ludast, šašav , ozbiljan, rasplesan, raspjevan, rasviran način uveseljavaju te ispunjavaju teške dane djece i roditelja u bolnicama, gospoju (violinu) i mene vraća onoj autentičnosti, dječjoj zahvalnosti, snazi, kad ništa u životu nije bitno osim biti sretan, a sreća je zdravlje. Izmamiti samo jednom djetetu osmijeh na lice i uljepšati mu dan u bolnici ne može se izmjeriti niti jednom jedinicom za mjerenje. Hvala CRVENI NOSOVI što sam dio vaše priče."

Na Youtube kanalu CRVENIH NOSOVA pogledajte kako nam je bilo u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu:

https://www.youtube.com/watch?v=duAOl_Zc-WY

O djeci oboljeloj od malignih bolesti te podršci CRVENIH NOSOVA u njihovoj terapiji pogledajte u prilozima:
Nova TV: https://www.youtube.com/watch?v=1EAy8BOxK84&t=22s
HRT: https://www.youtube.com/watch?v=U4n4245kG5E&t=27s

Broj pregleda: 339