Skype s klaunom


< Naši programi

Udruga CRVENI NOSOVI je, zahvaljujući donacijskom programu „Zajedno smo jači“ Hrvatskog Telekoma i podršci kompanije Microsoft Hrvatska, započela novi program „Smijeh je lijek - Skype s klaunom“, koji će razveseliti štićenike dječjih onkoloških odjela 5 hrvatskih bolnica. Cilj ovog projekta je uz pomoć modernih tehnologija, uz redovne posjete, omogućiti oboljeloj djeci da interakciju s klaunovimadoktorima ostvare i u popodnevnim satima. Primjenom naprednih interaktivnih komunikacijskih sustava djeca će jednom tjedno komunicirati s klaunovimadoktorima koji će im umjetničkim programom olakšati često dugotrajan boravak u bolnici.

Djeca na liječenju će iz zajedničkih prostorija moći grupno skypati s klaunom koji je smješten u uredu udruge. Jedan klaun se nalazi u uredu, a drugi je u bolnici i dovodi djecu do računala i animira ih za komunikaciju s drugim klaunom.
Odabrali smo večernji termin jer smo u komunikaciji s medicinskim osobljem i socijalnim pedagozima provedenim u bolnicama ustvrdili da je večer većini djeci kritičan dio dana. Kroz dan je u bolnici uvijek aktivno. Redovne vizite doktora, posjete roditelja, igraonice koje nude prostor za igru i druženje. Kad dođe noć djeci se poveća razina stresa i tuge prouzrokovana bolešću i odvojenosti od vlastitog doma.

Projekt je započeo u veljači 2016. godine na Zavodu za Onkologiju i Hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić“ Klinike za dječje bolesti Zagreb, nakon toga se priključio Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a trenutno je u procesu uključivanje Odjela za dječju kardiologiju, nefrologiju, hematologiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek. U planu je širenje i u ostale bolnice s dječjim onkologijama u Hrvatskoj. 

Nadamo se ovim projektom, pored već redovitih klaunovskih posjeta u prostorima bolnice, donijeti dozu prijeko potrebne životne radosti djeci u bolnicama te im dodatno olakšati boravak i liječenje.

Ovim putem se zahvaljujemo Hrvatskom Telekomu, Microsoftu Hrvatska, Mikronisu te 3Pro s čijom pomoći možemo i na ovaj novi način doprijeti do onih kojima smo najpotrebniji.

Pogledajte prilog u programu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HRT-a:
http://magazin.hrt.hr/335626/skype-s-klaunom

Broj pregleda: 2510