Misija

Misija, motivacija i nagrada CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora je donijeti osmijeh i životnu radost tamo gdje su prisutni tuga, strah i bol. CRVENI NOSOVI pružaju psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni, nemoćni i pate, prvenstveno djeci na liječenju u bolnicama, pomoću humora i životne radosti.

U CRVENIM NOSOVIMA trenutno djeluje 20 klaunovadoktora, profesionalnih umjetnika koji su posebno educirani klaunovi za rad u bolnici. S obzirom na to da se misija organizacije ostvaruje u bolnicama i socijalnim ustanovama u kojima su prisutni patnja, bol, često i smrt klaunovidoktori nisu volonteri jer donošenje smijeha i životne radosti u takvo okruženje zahtijeva hrabrost, empatiju, ali i visoku razinu umjetničke izvedbe koja se postiže edukacijom i supervizijom.

Dijete u bolnici nalazi se u izuzetno teškom položaju s obzirom na oboljenje i fizičke teškoće koje dolaze s time, a dodatno i zbog bolničkog okruženja koje kod djeteta može izazvati strah, nepovjerenje, nemoć te potrebu za blizinom poznate osobe i aktivnostima koje će mu zaokupiti pažnju i probuditi maštu.

Kako je igra najbolji način komunikacije, posebice u stresnim situacijama, klaunovidoktori svojim gegovima unose u bolničko okruženje novi način komunikacije s djecom bolesnicima i pokušavaju im otkloniti pažnju od bolesti i straha, donoseći im svijet igre, smijeha i radosti.

Koordinaciju programa udruge provodi međunarodna organizacija  „RED NOSES International" sa sjedištem u Beču, tako da se primjenjuju standardi provedbe programa i upravljanja projektima kao i u ostalih 9 partnerskih organizacija u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Poljskoj, Litvi i Palestini. Poštovanje, hrabrost, kreativnost, odgovornost, izvrsnost, istina i radost su vrijednosti kojma se vode CRVENI NOSOVI klaunovidoktori. 

U sedam godina djelovanja klaunovidoktori donijeli su osmijeh na lica više od 74.000 bolesne djece, nemoćnih i zaboravljenih.


Pogledajte video koji prikazuje misiju međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International:
                                           

Broj pregleda: 9434