Kreativna Europa
ISH TO GO

Uz potporu Europske unije, Ministarstva kulture i Ureda za udruge Vlade RH CRVENI NOSOVI su organizirali posebnu edukaciju za klaunovedoktore, ISH TO GO. Putujuća međunarodna škola humora ili ISH TO GO, održala se od 30. svibnja do 2. lipnja 2016. u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Učitelj ovogodišnje škole je bio Ami Hattab koji svoj rad temelji na Jacques Lecoq školi, aktivan je član Le rire médecin, klaunova koji posjećuju djecu u francuskim bolnicama, učitelj je klaunovskih vještina 26 godina i klaundoktor 20 godina. Edukacija koju su dobili pomaže klaunovimadoktorima u profesionalizaciji rada s djecom u bolnici, kao i starima i nemoćnima u domovima.


KLAUNOVIDOKTORI PONOVNO U BOSNI I HERCEGOVINI

Klaunovidokori su posjetili u svibnju djecu na liječenju u Sarajevu u okviru projekta koji financira Europska unija Lica iz nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti. Posjetu su se pridružila dva najbolja polaznika radionice cirkuskih vještina koja je organizirana u Sarajevu, u suradnji s Malim Magacin Kabareom i Udrugom Ja Bih. 

KLAUNOVIDOKTORI U SARAJEVU


U okviru projekta „Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti“ koji sufinancira Europska unija, Vlade Republike Hrvatske - Ured za udruge i Ministarstvo kulture, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori posjetili su Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u veljači 2016. godine.


CRVENI NOSOVI POSJETILI SOS DJEČJE SELO u SARAJEVU


CRVENI NOSOVI klaunovidoktori su u prosincu 2015. godine otišli u posjet SOS Dječjem selu u Sarajevu na zadovoljstvo okupljene djece kao i njihovih edukatora pripremivši program za svaku od pojedinih kuća u selu.

Ovaj posjet dio je projekta "Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti“ sufinanciran od Europske unije u okviru Programa Europske komisije - Kreativna Europa 2014-2020 koji podupire kulturu i medije.

CRVENI NOSOVI POSJETILI ROMSKU DJECU


CRVENI NOSOVI su u prosincu 2015. godine  posjetili Romsku djecu. Doktor Ludek i dr. Žulee izveli su posebnu predstavu "Između krajnosti".

Ovaj posjet dio je projekta "Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti“ sufinanciran od Europske unije u okviru Programa Europske komisije - Kreativna Europa 2014-2020 koji podupire kulturu i medije.
Ovaj projekt su financijski podržli i Ministarstvo kulure te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

SVJETSKI PRIZNATI UČITELJ KLAUNOVSKOG IZRIČAJA AMI HATTAB
ODRŽAVA EDUKACIJU ZA KLAUNOVEDOKTORE CRVENIH N OSOVA


Klaunovidoktori CRVENIH NOSOVA educiraju se na nacionalnom godišnjem kampu kako bi umjetnička izvedba u bolnicama bila što uspješnija i donijela još više smijeha i radosti bolesnoj djeci. Šesnaest klaunovdoktora pod vodstvom učitelja, majstora klaunskog zanata Ami Hattaba usavršava svoje klaunovske vještine na ovogodišnjem kampu u Rapcu.

Klaunovidoktori svoja umjetnička djela izvode pred djecom koja su bolesna, tužna i uplakana te im je stoga potrebna stalna edukacija koja ih osnažuje za rad u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Ami Hattab svoj rad temelji na Jacques Lecoq školi, aktivan je član Le Rire Médecin, klaunova koji posjećuju djecu u francuskim bolnicama, učitelj je klaunovskih vještina 25 godina i klaundoktor 19 godina. „Klaunovi u bolnicama moraju biti educirani jer je to profesionalni umjetnički posao. Nakon edukacije klaunovi odlaze u bolnice i koriste vještine i znanja koje su naučili na radionicama kako bi probudili maštu bolesne djece, njihovih roditelja, ali i medicinskog osoblja, učinili atmosferu opuštenijom i radosnijom. Moja misija i smisao života je klaun u bolnici jer to objedinjuje umjetnost i služenje, a mislim da smo prisutni na ovom svijetu kako bi služili nečemu.“ - izjavio je Ami Hattab.

Trenutno je u procesu certifikacija klaunovadoktora kojom se želi postaviti standarde i osigurati kvalitetu klaunova koji donose umjetnost djeci u bolnice. U okviru certifikacije na godišnjem kampu klaunovidoktori će imati predavanja iz psihologije, sociologije i komunikacija.

Godišnji nacionalni kamp CRVENIH N OSOVA klaunovadoktora dio je projekta „Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti“ sufinanciran od Europske unije u okviru Programa Europske komisije - Kreativna Europa 2014-2020 koji podupire kulturu i medije. Projekt su financijski podržli i Ministarstvo kulure te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
POVEĆANJE REDOVNIH POSJETA KBC-U RIJEKA

Klaunovidoktori povećali su broj posjeta Kliničkom bolničkom centru Rijeka te od kolovoza ove godine svaki tjedan posjećuju djecu na liječenju. Povećanje broja posjeta na četiri puta mjesečno moguće je upravo zahvaljujući donatorima CRVENIH N OSOVA.

Povećanje posjeta Rijeci sufinanciraono je i iz projekta „Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvođačkih umjetnosti“ koji sufinancira Europska unija u okviru Programa Europske komisije Kreativna Europa 2014-2020 koji podupire kulturu i medije.
KBC Rijeka je središnja bolnica u kojoj se liječe djeca iz cijele Primorsko-goranske županije te u njoj dnevno leži više od 70 djece. S obzirom na to bilo je nužno povećati broj posjeta klaunovadoktora bolesnoj djeci. CRVENI N OSOVI pripremili su se za povećanje broja posjeta te su proširili svoj riječki tim kojem su se pridružile dvije nove klaunese.
CRVENI N OSOVI bolesnu djecu u Rijeci posjećuju od 2013. godine, počeli su s jednim posjetom mjesečno koji su povećali na dva mjesečna posjeta, a od sada će u bolnici biti prisutni svaki tjedan. Klaunovidoktori su do sada ostvarili više od 40 posjeta Rijeci te tako donijeli radost za više od 2700 djece na liječenju.


KLAUNOVIDOKTORI U SARAJEVU

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori posjetili su Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 28. svibnja 2015. godine.

Posjet je organiziran u okviru projekta „Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti“ koji sufinancira Europska unija, Vlade Republike Hrvatske - Ured za udruge i Ministarstvo kulture.

Prvi posjet CRVENIH N OSOVA klaunovadoktora Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu organiziran je prije tri godine u okviru manifestacije “5 dana Zagreba u Sarajevu”. Zahvaljujući podršci međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International, a u okviru EU projekta, klaunovidoktori nastavljaju posjete Sarajevu kako bi donijeli više osmijeha na lica bolesne djece.UZ POTPORU EUROPSKE UNIJE
POČELA JE RADIONICA KLAUNOVADOKTORA ZA UNAPREĐENJE RADA S DJECOM U BOLNICI

Uz potporu Europske unije u organizaciji CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora održat će se radionica „Physical work and clown stories for two clowns“ pod majstorskim vodostvom Sergija Estebanela, učitelja iz Španjolske, a ujedno i redatelja, glumca te klauna. Radionica je namijenjena klaunovimadoktorima udruge CRVENI NOSOVI koja će im pomoći u profesionalizaciji rada s djecom u bolnici, a održava se u Zagrebu, u prostorijama Kulture promjene Studentskog centra od 22. do 25. siječnja 2015. godine.

Klaunska 30-satna radionica usmjerena je na rad klaunova u paru. Radilo se na razvijanju klaunskih vještina kojima je cilj rasti i razvijati u priču koja mijenja često tešku bolničku atmosferu. Klaunovi  uče kako kroz svoju vještinu naći zajednički jezik s djecom i roditeljima te im omogućiti da i nakon odlaska klaunovadoktora iz bolnice svi prisutni ostanu u ozračju veselja i igre.

Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu pružila je podršku klaunovimadoktorima i ustupila im prostor MMCentra za radionicu. 

Radionica se izvodila u okviru putujuće Međunarodne škole humora (ISH TO GO) organizacije RED NOSES Clowndoctors International (RNI) koja broji 11 članica, a jedna od njih je udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori.

Međunarodna škola humora dio je projekta „Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvođačkih umjetnosti“ sufinanciran od Europske unije u okviru Programa Europske komisije - Kreativna Europa 2014-2020 koji podupire kulturu i medije.

Na radionici su, uz klaunovedoktore iz hrvatske, prisutni biti i kolege klaunovi iz litvanske partnerske organizacije RAUDONOS N OSYS Gydytojai klounai, kao i iz mađarske PIROS ORR Bohócdoktorok.


UMJETNOST DONOŠENJA RADOSTI I OSMIJEHA LJUDIMA U POTREBI


Europska unija je prepoznala pozitivan utjecaj klaunova u bolnici te je podržala umjetnički trening klaunova CRVENIH NOSOVA.
Partnerske organizacije RED N OSES Clowndoctors International (RNI) poznate su po donošenju radosti i smijeha bolesnima i nemoćnima. Klaunovi CRVENIH NOSOVA su profesionalni umjetnici koji naporno treniraju i shvaćaju svoj posao vrlo ozbiljno.

RNI i partnerske organizacije su veoma ponosne što su među prvima odabranima kandidatima Programa Europske komisije Kreativna Europa 2014-2020 koji podupire kulturu i medije.

Veoma smo sretni i ponosni što je projekt naše organizacije „Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti“ odabran za sufinanciranje te sljedeće dvije godine možemo računati na potporu Europske unije.

Ovim projektom napravit ćemo korak naprijed u profesionalizaciji naših „klaunovadoktora“ kako bismo široj publici pokazali specifičnosti i senzibilitet izvođenja umjetnosti na nekonvencionalnim pozornicama. Stoga je naglasak stavljen na edukaciju i trening umjetnika CRVENIH NOSOVA te na razvoj novih umjetničkih formi kako bismo izvođačke umjetnosti donijeli ljudima kojima su one inače nedostupne.

Projekt će obuhvatiti oko 300 izvođača umjetnika i desetke međunarodno priznatih učitelja. Osim što osigurava primanja svim uključenim izvođačima, projekt otvara i nove poslovne mogućnosti te omogućava internacionalizaciju i povećava mobilnost umjetnika i njihovog umjetničkog rada. Rezultat će biti prenošenje kompetencija, vještina i znanja.

Svrha ovog projekta i svih planiranih aktivnosti jest podići svijest o klaunovima u bolnici kao priznatom žanru izvođačkih umjetnosti i povećati svijest javnosti o pozitivnom utjecaju klaunova u bolnici na društveno i zdravstveno okruženje.

Za ovu svrhu planirana su određena događanja i komunikacijske aktivnosti. Jedna od njih je proslava 20. obljetnice ideje CRVENIH N OSOVA. Dobrotvorna gala večera održana je 30. studenog 2014. u Austriji, Beču u Volkstheateru.

Projekt „Lica iza nosa“ vodi RED N OSES Clowndoctors International, a u provedbu su uključene nacionalne organizacije CRVENIH NOSOVA iz Austrije, Češke, Hrvatske, Litve, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Slovenije i kao i Europske federacije udruženja klaunova u bolnici (European Federation of Hospital Clown Organizations - EFHCO).
Ovim priznanjem Europske unije partnerske organizacije CRVENIH N OSOVA moći će nastaviti ulagati u trening kako bi u konačnici donijeli radost i smijeh za još više ljudi u Europi ali i šire.

Broj pregleda: 5560