Klaunovidoktori

Dr. Ludek

Zoran Vukić - umjetnički direktor i jedan od osnivača CRVENIH NOSEVA - klaunovadoktora u Hrvatskoj. Kao klaun Ludek prisutan na već sedamnaest godina nastupa i kao žongler, monociklista, udaraljkaš, glumac, plesač, kaskader, šumar, saltimbanko, dvorska luda... Za svoj poziv školovao se u Kutini, Karlovcu, Zagrebu, Ljubljani, Berlinu, Minchenu, Regenzburgu, Gautingu, Rimu, Firenzi, Tokiju, Beču. A tek je počeo.
Kontakt: vukozor@gmail.com

Sestra Livadić

Petra Bokić (Pokrovac), uz to šta je glumica, lutkarica, tipkačica, biciklistica, ronioc evo je i kao klaunice. U svijetu crvenog nosa naišla je na najljepše cvijetno polje u kojem ne može biti bolje. Djeca su joj najveća muza i sluša dobrog starog bluuuuuza. Čovjekica je proširila srce u beskonačnost jer postade majka pa je sada sve još veća bajka.Voli ježa i dobru šalu, nikad ne zaobilazi budalu. Nekad se i sama tamo nađe i čak se - dobro snađe!
Kontakt: shumski.pejo@gmail.com

Dr. Žulee

Nikola Dabac je već duži niz godina na "sceni" prisutan kao artista, glumac, voditelj, najavljivač, pjevač, gitarista, statista, kaskader, gimnastičar - akrobata, lutka za napuhavanje, reklamni teaser... a tek je počeo - i kao klaundoktor. Može dugo govoriti a da ne kaže - ništa.

Dr. Žbunj

Mario Perković - U ovog je Slavonca zagrljaj širi od rodne mu ravnice. Čini se ponekad da bi zagrlio čitav svijet. Slab je na hambiće, kuleniće, špekiće i umakiće, ali i na dobre ritmove, smjehove i uspomene. U njega je uvijek rastrčan dan pa mu jedan klaun nije dovoljan da optrči planetu. U donošenju radosti malima i velikima pomažu mu čak dva. Dr. Žbunj, zaljubljenik u tratinčice, mjehuriće od sapunice i ćevapčiće i dr. Rednoson, strastveni letač, šeprtlja koji s padobranom i čarolijom abrakadabra, skače svugdje, pa čak i u dabra!

Dr. Maštalić Von Queen

Irena Kolar Vudrag - zagrepčanka, dramska pedagoginja, dječja dramska spisateljica, glumica, pjesnikinja, kreativna sanjalica, maštalica u duši, dijete u srcu i zbunjena gospođa u prolazu. Njeno je disanje kroz pisanje, nju u show zove Oprah, na plaži djeci priča priče...Voli ljubičasto, Smogovce, Štrumfove...i Hanuta čokoladice. Imaginacija je njena najbolja prijateljica. Ne zna reći slovo "r", al' zna brzo reći "Petar Petru plete petlju". Zovite je jednostavno - doktorica Maštalić.
Kontakt: irena_kolar77@yahoo.com

Dr. Đumbus

Nives Soldičić - nemirna Riječanka naopačke voli biti i zbrku svugdje stvoriti. Performerica u zraku i na zemlji, u slobodno vrijeme nešto i pospremi. Okružena prirodom najbolje se osjeća i tada u glavi vlada red i sreća. Na čarobnom otoku često biva gdje energiju od masmalića dobiva. Voli čarolije i zvrkaste ludorije no ponekad zaboravi magičnu riječ ili se spotakne pa napravi skeč. Ne voli vrijeme, ekonomske i političke teme. Štakora za ljubimca ima pa se ljudi pitaju da li sa njom sve štima?
Kontakt: nsoldicic@gmail.com


Sestra Imagina Milosrdić

Marina Bažulić - Raspjevana i milosrdna! Uz klaunovske radosti zaokupljena glumom, lutkama, djecom općenito, pjevanjem i ponekom režijom! U klaunovsku obitelj došla jasnom svrhom i na tom Putu neopisivo zahvalna. Voli štapove svih vrsta, magične i edukativne! Milo se srdi kada nešto nije po njenoj volji! Zaljubljena u umjetnost, smijeh, timski rad i ljubav! Nepopravljivi romantik i poeta! Najviše je može razveseliti kada uspije pomoći drugome u nevolji! Po pozivu Ratnica Svjetlosti!

Maestro Frak

Marko Kalc - plesač, performer, hula hop plesač, gitarista i tek je počeo kao klaundoktor. Ozbiljno shvaća svoj posao a pogotovo ako je to sunčanje na nekoj užarenoj plaži uz osviježavajući napitak. Umijeće nasmijavanja je učio putujući svijetom i učeći od najšašavijih. Kaže da smijeh liječi, a to je i sam iskusio kada je smijehom izliječio prehladu. Puno smijeha svaki dan važan je za dobar san! Pušta brkove.
Kontakt:markokalc@gmail.com

Primarius Sekundić

Prvi od mame i tate pa stoga Primarius, nije ni doktor, ali su ga od malena zbog imena doživljavali kao genijalca kad je tako mlad postao primarius. Svidjelo mu se to pa se priključio klaunovima gdje se njegova titula ipak mogla opravdati smijehom.
Znan i kao Nenad Pavlović, glumac i lutkar, asistent na UAOS (umjetnička akademija u Osijeku) iz lutkarstva. Motiviran da otkriva ljepotu ljudskog pogleda i osmijeha te da djeli radost s drugima.

Dr. Mana Frčkuljica

Marijana Matoković - glumica, lutkarica, ekonomistica, sportašica, redateljica, frčkuljica i sve druge …ice. Rođena Požežanka, obožava kulen, zabavu, ples, smijeh, hihotanje i sve što širi pozitivu. Spužva Bob joj je ideal, a kao posebnu disciplinu trenira svaki dan micanje obrvama. Ima sto mana, a i kao maloj joj je vlastito ime bilo predugačko pa ga je skratila na Mana. Misija joj je istražiti sve svoje mane i razveseliti sve oko sebe! Kontakt: marijana.matokovic@gmail.com

Primarius Dibidus

Tomislav Ćurković - Kao mali uspješno se bavio spašavanjem - spašavao je prijatelje u igri skrivača. Prije nekih 10 godina potražio je spas u pojavljivanju na televizorima. Ne kao tabletić već kao komičar, glumac, zabavljač. Pušta glazbu kao DJ, Djeda Mrazira, stand up komedionira, nagovara druge da dižu ruke kao MC. On je klaun koji posjeduje neke posebne super moći i vještine kao što su spavanje bez gledanja te kašnjenje na vrijeme. 
Kontakt: markopetaroreskovic@gmail.com

Dr. Pistacija Točkić

Nataša Tepša, šašava gospodična iz Rijeke! Već deset godina nastupa kao glumica u predstavama za djecu i odrasle. Radi kao redateljica, spisateljica i dramska pedagoginja održavajući dugi niz godina školu glume za djecu i ljetni tečaj glume za djecu. Voli sunce, more, zelenu boju, ples i pjevanje. Smijeh i pistacije koristi na dnevnoj bazi. Od svih interpunkcijskih znakova, najdraže su joj točke. Često zna reći „Život je lijep, osmijeh je lijek i točka!“
Kontakt: ntepsa@yahoo.com

Doktorica Krafnica

Davorka Horvat (Dada), veliki je prehrambeni entuzijast, s izrazitom sklonošću prema krafnama. Isto tako ne voli deminutive, pa su je prozvali Krafnicom, ne bi li je što više nervirali. Živi i radi sretno kao pjevačica, glumica, performerica, sviračica harmonike (i još nekih manje poznatih instrumenata) i klaunesa. Uči ljude pjevati i vodi umjetničku organizaciju "Canta!"

Dr. Lila

Nina Sabo - plete, glumi, čita, gleda, sakrit joj se ništa ne da. Na rozom biciklu leti, a ponekad se gdje živi, malo teže sjeti. Voli točke, mašne, lisice i mačke, a svog psa šeće unatraške. Voljela bi da je princeza i da ima dvorac od čokolade. Ne može se odlučiti koje bi boje bila, pa je, eto, danas lila.
Kontakt: ninasabo@gmail.com

Dr. Jarmel Zvekan

Damir Mihaljević, podrijeklom iz tradicionalne obitelji Zvečara kod Donjeg Zvečaja. Majka Šuška, otac Zvonko. Još od malih nogu naučio je mali Zvekan svirati i izrađivati raznolike šuške, zvečke i kravlja zvona na dugim pastirskim šetnjama. Svake godina na seoskom natjecanju zvečara, Zvekan redovito pobjeđuje sa najlijepšom skladbom. 
Kontakt: mihaaljevicdamir@gmail.com

Dr. Cmok

Dr.Giove CMOK = Ivana "Giove" Župa - dramska umjetnica-glumica, u HDDU. Temperamentna splićanka, kreativna, strastvena, optimistična, ali ujedno i nježna, nepopravljiva romantičarka... Stara duša...
Freelancer i često u funkciji "multipraktika" - stručnjak za "uradi sam" projekte. Članica teatra "Mali princ"(u Omišu) gdje i vodi dječji dramski studio, jer vjeruje "da se samo srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo." Zaljubljena u ljubav i voli se smijati.
Kontakt: ixupa@yahoo.com

Dr. Iskrica

Dr. Iskrica, osim što je postala i klaunica, već dugi niz godina upotpunjuje umjetničku scenu kao  cirkusantica, plesačica, žonglerka, štularka, performerica, trenerica, a od nedavno i profesorica. Od plesnog pokreta do akrobatskog okreta, Mirta Lučin se profilirala kroz djelovanje u splitskoj udruzi Kam-Hram. Ušla je i u cirkuski svijet gdje i dan danas traje zanos i polet. U blizini dr. Iskrice nema tuge jer njene čarobne iskrice liječe sve muke. U prostoriju kad proviri crvena glava kovrčava, odmah se stvori atmosfera šašava.

Dr. NaDJimir Dobrić

Nađimir Dobrić nedavno dobio neobičnu doktorsku naobrazbu. Na diplomi napisano:"Najuspješnije diplomirao nasmijavanje djece!" Na dnu nadodana dodatna napomena: "Društven, nasmiješen, dobrohotan, nadasve darežjiv. Dopuštamo nošenje debelog nosa."

Dr. Pandolina Von Princes

Anamarija Jurišić mlada je i entuzijastična glumica i lutkarica. Najmlađa klaunesa u doktorskoj obitelji i najmlađa doktorica u obitelji liječnika. Prava je princeza u obje obitelji. Velika ljubiteljica pandi, šljokica, putovanja, mora, magneta, pjesme i veselja. Dugo već radi s djecom i najviše je veseli kad s nekim osmijeh podijeli.

Dr.mr.cr.fr Frki

Kao voditelj gerilsko-cirkuske organizacije „Kućni teatar Škripzikl“ prošao je kroz mnoge gradove, sela, države, ulice, trgove, kazališta, galerije, klubove, radije, TV-e i kafeterije predstavljajući klaunsku muziku, pantomimu, glumačke bravure i lakrdije, One-Man-Band avanture (sa bubnjevima na leđima) i puštajući filmove koje neprestano snima. Nakon završenih Ovih i Onih fakulteta, akademija, škola i mrnjaukanja, sakupio je fini set prekrasnih titula. Specijalist je u vještini prerušavanja, pa se nemojte začuditi ako ga susretnete kao nadahnutog pjesnika s jarećom bradicom, ljutog chili-rockera, nakeženog gusara ili nogometaša-juniora! Sve su to samo tehnike u cirkuskoj misiji donošenja čuđenja i smijeha po cijelom svijetu, a i šire. U bolnicama piše samo otpusna pisma i šalje vas fino nasmiješene doma!
(kontakt: skripzikl@yahoo.com)

Etički kodeks


Etički kodeks odobren je od The European Federation of Hospital Clown Organizations (EFHCO) klaunovadoktora, propisuje pravila ponašanja klaunovadoktora u bolnicama i potvrđuje visoke standarde zaštite prava pacijenata i institucija u kojima se odvijaju klaundoktorski programi.

Principi rada u bolnicama su dokumentirani u etičkom kodeksu CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora. Postavljeni su sa ciljem da jamče kvalitetu i profesionalnu razinu klaunovske skrbi u bolnicama, a ne da mu se ograničava umjetnička sloboda izražavanja i kreativnost.

1. Klaun koji radi u bolnici je obučeni umjetnik, koji je angažiran od strane CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora i plaća se na temelju umjetničkog honorara. Klaun ima osiguranu potrebnu obuku i iskustvo na području umjetnosti klauniranja. Organizacija CRVENI NOSOVI klaunovidoktori obučava klaunove na poseban način za rad u bolnici.
2. Klaunu nije dopušteno obnašati bilo koju drugu funkciju u bolnici koja se nalazi izvan granica njegovih umjetničkih aktivnosti. Klaun mora biti svjestan da je smisao njegovog rada, konkretno poboljšati dobrobit pacijenata, ali i njihove obitelji i bolničkog osoblja. Kroz njegov rad, humor i mašta privremeno postaju dio svakodnevnog života u bolnici.
3. Klaunovi u bolnici rade u paru. Ako jedan klaun ne može obavljati svoje dužnosti i ne postoji raspoloživa zamjena, u iznimnim slučajevima, klaun vizitu može odraditi sam.
4. Po dolasku na odjel nužno je potrebno konzultirati se kod glavne odjelne sestre ili druge dežurne osobe (socijalnog radnika, psihologa, pedagoškog osoblja..) o trenutnom broju oboljele djece, njihovom općem zdravstvenom stanju i drugim posebnostima, a kako bi se što bolje pripremili za klaun posjetu. Klaunovidoktori moraju poštivati upute dobivene od zdravstvenih djelatnika te iste informacije upotrijebiti kako bi unaprijedili ili upotpunili klaundoktorsku vizitu.
5. Umjetnik je osobno odgovoran za sve svoje aktivnosti unutar bolnice. Njegov rad temelji se na poštovanju dostojanstva, osobnosti i privatnosti pacijenta i njegove obitelji. Tijekom svoje klaunovske posjete umjetnik uvijek mora zadržavati isti profesionalni integritet, bez obzira na spol, etničku baštinu, religiju, tradiciju, seksualnu orijentaciju, obiteljsku situaciju, socijalni status, stupanj obrazovanja, bolest ili bilo koju vrstu osjećaja koju bi mogao imati prema bolesnoj osobi.
6. Umjetnik mora, prilikom pristupanja pacijentu u bolničkom krevetu, čuvati u apsolutnom povjerenju sve podatke koje prima od bolničkog osoblja kao podršku njegovom radu. To može uključivati stanje zdravlja i osobnu pozadinu pacijenta. Klaunu je zabranjeno prenositi informacije trećim osobama u bolnici. Povjerenje pacijent/liječnik zahtijeva diskreciju informacija ne samo unutar, nego i izvan bolnice.
7. U okviru svojih dužnosti klaun gradi odnos sa svojim pacijentima i njihovim rođacima. Ne postoji obveza nastavka kontakta sa pacijentima izvan bolnice bilo privatno ili kao klaun. Umjetnikov je slobodan odabir, kao privatne osobe, želi li zadržati kontakt s pacijentom i njegovim rođacima ili ne, ukoliko se oni sa tim slažu.
8. Kako bi se jamčila kvaliteta njegova rada, klaun će kontinuirano usavršavati svoje umjetničke vještine. On će također nastaviti kontinuirano se educirati o teorijama bolesti, usavršavati će medicinski vokabular, psihologiju, psihofizičko stanje djeteta i odraslih u bolnicama.
9. Umjetnik uvijek nastoji ne ugrožavati sigurnost pacijenata. Pacijenti ne smiju biti dovedeni u opasnost aktivnostima, rekvizitima ili kretnjama od strane klauna.
10. Klaunovi doktori ne smiju nasupati bolesni, pa čak I ako su lagano prehlađeni.
11. Umjetnik se mora pridržavati higijenskih i sigurnosnih pravila i propisa bolničkih odjela.
12. Klaun mora održavati i higijenu kostima i rekvizita koje koristi, na način da uvijek mora dolaziti u uredno opranoj i ispeglanoj kuti, a ostatak kostima mora moći biti periv u perilici, te rekviziti sterilizirani prilikom ulaska na odjel, na kojem se to traži. Ruke se moraju dezinficirati, kao i rekviziti koji se unose na odjel. Kostim mora biti prilagođen bolničkom okruženju i primjeren uvjetima u kojima se radi. (primjereno djeci i blizini roditelja, te malom prostoru u kojima se neminovno zadire i intimni komunikacijski prostor prisutnih)
13. Umjetnik nikada neće odabirati strane unutar bolnice vezano uz konflikte, kontroverze, pritužbe ili probleme koji se odnose na osoblje ili upravljačku strukturu bolnice.
14. Fotografiranje djece bolesnika, njihovih roditelja i medicinskog osoblja u privatne svrhe dozvoljeno je samo uz pismenu suglasnost roditelja i medicinskog osoblja, te uz odobrenje vodećih struktura Udruge. Također klaunovima nije dopušteno objavljivanje fotografija na kojima se vidi obilježje organizacije – kuta ili spužvasti crveni nosić bez pismenog dopuštenja Udruge.

Broj pregleda: 13213