Karavan Orkestar

Djeca s poteškoćama u razvoju često su marginalizirana, a njihova potreba za igrom, radošću i redovitom interakcijom s okolinom, ponekad nije prepoznata. Susret s klaunomdoktorom predstavlja jedinstvenu priliku za opuštanje i posebnu interakciju između klauna, djeteta i osoblja.

Upravo zato, udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori pokrenula je program Karavan Orkestar, glazbenu predstavu klaunovadoktora za djecu s poteškoćama u razvoju. Projekt se uspješno izvodi u sedam zemalja pod okriljem međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International.

CRVENI NOSOVI prve su izvedbe odigrali za tridesetak štićenika Centra za rehabilitaciju Sloboština te dvadeset učenika Centra za odgoj i obrazovanje Goljak, u siječnju 2017. U projekt su uključena djeca s višestrukim poteškoćama, a jednostavna glazbena predstava aktivira njihovu osjetilnu percepciju uz inovativan, prilagođen i senzibilan pristup. Program sadrži elemente muzikoterapije.

Djeca su, na iznenađenje odgajatelja i asistenata, iznimno dobro reagirala. Neki od njih mjesecima otežano pokušavaju uspostaviti kontakt s nepoznatom osobom, a dolazak klaunovadoktora potaknuo ih je na interakciju i pozitivnu reakciju. Čak i djeca s niskom tolerancijom na zvukove, glazbu i vanjske podražaje, dobro su reagirala na prilagođenu predstavu.

Međunarodni koordinator projekta i dugogodišnji klaun, Christophe Dumalin, zadovoljan je recepcijom prvih izvedbi hrvatskog klaundoktorskog tima, reakcijama djece i odgajatelja: „Naš uspjeh leži u konceptu predstave koja je prilagođena djeci, dajemo im vrijeme za reakciju, prostor da budu ono što jesu, usporavamo i prilagođavamo se njihovim potrebama. Ovakav je pristup djeci s poteškoćama prirodan, oni zatvaraju vrata kada im je nešto prebrzo, kada društvo nešto očekuje od njih. Klaunovidoktori daju im trenutke radosti koje mogu podijeliti s njima bez ikakvih očekivanja.“

Karavan Orkestar na valovima glazbe putuje dalje, a plan mu je obići što više rehabilitacijskih ustanova i centara za odgoj i obrazovanje diljem Hrvatske.

    

Broj pregleda: 1093