Intenzivan osmijeh

Intenzivan osmijeh novi je program CRVENH NOSOVA koji podrazumijeva boravak te intervenciju klaunovadoktora na odjelima kirurgije, ortopedske kirurgije, na odjelima invazivne dijagnostike te u čekaonicama stomatoloških ordinacija i hitne pomoći. U ovom programu samo je jedan klaun prisutan u bolnici i to 6 sati, on ne ide od sobe do sobe već je na raspolaganju medicinskom osoblju na odjelima gdje je njegova umjetnička izvedba potrebna, u tome je razlika ovog programa od redovitih posjeta.

Gotovo 60% djece pati od predoperativne anksioznosti*, a prisustvo klaunadoktora u svim fazama operativnog postupka smanjuje stres kod djece i roditelja.

Posebno educirani klaunovidoktori prate pacijente i njihovu obitelj za vrijeme pripreme i odlaska u operacijsku salu. U trenutku kada dijete ode na operaciju, klaundoktor ostaje s roditeljima i daje im podršku.

„Laura je bila u bolnici i imala je operaciju krajnika. Kad sam joj rekla da stižu klaunovi, bila je presretna. S crvenim nosom se i danas igramo klaunova. Svaka čast CRVENIM NOSOVIMA, djeci to stvarno puno znači.”Mama Mihaela

Intenzivan tretman humorom, osim u pripremi pred operaciju, dobrodošao je i za vrijeme invazivnih pretraga koje su zbog djetetovog straha često onemogućene. Klaun ima preventivnu ulogu i umanjuje stres kod djeteta, obitelji, ali i zdravstvenih djelatnika.

Intenzivan osmijeh provodi se: CRVENI NOSOVI intenzivnu terapiju humorom za sada provode četiri puta mjesečno i to u KBC Zagreb -Rebro, KBC Zagreb- Šalata te u KBC Rijeka.

„Djevojčica Tea je neutješno plakala nakon svoje bolne terapije. Bile smo zajedno s ostalom djecom u dnevnom boravku i glupirale se do te mjere, da smo Teu uspjele nasmijati i postići to da potpuno zaboravi na pretrpljenu bol. Tri put hura za Teu i nas!“ Doktorica Krafnica / Davorka Horvat, klaundoktorica iz Zagreba

Projekt se, osim u Hrvatskoj, uspješno provodi i u partnerskim organizacijama RED NOSES diljem Europe, u sklopu međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International.


* Vagnoli L, Caprilli S., Robiglio A., Messeri A. (2005.): Clown doctors as a treatment for preoperative anxiety in children: a randomized, prospective study. Pediatric

Broj pregleda: 812