Cirkus Pacijentus

< Naši programi

CIRKUS PACIJENTUS je radionica cirkuskih vještina za djecu na dugotrajnom liječenju koju su klaunovidoktori prvi put proveli u prosincu 2014. godine.  Do sada smo projekt proveli dva puta u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i Kliničkom bolničkom centru Zagreb, jedan put u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, Kliničkom bolničkom centru Osijek, Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice, Klinici za dječje bolesti Zagreb i Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Projektom CIRKUS PACIJENTUS klaunovidoktori žele potaknuti bolesnu djecu na dugotrajnom liječenju na sudjelovanje u kreativnoj radionici cirkuskih vještina. Konačni cilj poticanja interesa za cirkuskom umjetnošću jest pobuđivanje želje za životom što je ključan dio liječenja i oporavka.

Klaunovidoktori unose u bolničko okruženje novi način komunikacije s djecom pokušavajući im otkloniti pažnju od bolesti i straha donoseći im svijet smijeha, životne radosti i igre, s obzirom da je to najbolji način komunikacije s djecom posebno u stresnim situacijama. Djeca uče razne trikove, bolnički odjel pretvara se u pozornicu na kojoj je sve moguće: žongliranje lopticama i čunjevima, vrtnja tanjura, mađioničarski trikovi i pjesme.

Dijete više nema pasivnu ulogu u bolnici, ono postaje aktivno. Završna predstava te pljesak roditelja i medicinskog osoblja jačaju samopouzdanje djece, osjećaju se ugodno i ponosno.

Projekt se provodi pet dana zaredom po dva sata uzimajući u obzir fizičko i psihičko stanje djece. Četiri dana dva klauna uče djecu cirkuskim vještima, peti dan djeca izvode naučene vještine za drugu djecu na odjelu, roditelje i medicinsko osoblje zdravstvene ustanove.

U projektu se koriste cirkuski rekviziti poput žonglerskih loptica, čunjeva, tanjura, lopta s trakicama i mađioničarskih rekvizita na sceni koja se sastoji od paravana i cirkuskog šatora.

U provedbi projekta klaunovidoktori su učitelji koji rade bez kostima i maske koristeći pedagoške vještine koje su stekli u dugotrajnom radu s djecom. Za uspomenu djeca dobivaju potvrdu o sudjelovanju u projektu i crveni spužvasti nosić.

U 2015. godini klaunovidoktori su izveli inačicu ovog projekta pod nazivom CIRKUS ZA PACIJENTUS u okviru kojeg su izveli posebnu, interaktivnu predstavu za bolesnu djecu, roditelje i medicinsko osoblje u predvorju Kliničkog bolničkog centar Rijeka – Kantrida i Kliničkog bolničkog centra Split.

Koliko CIRKUS PACIJENTUS olakšava boravak djeci u bolnici svjedoče izjave djevojčica Lare i Leticije koje su sudjelovale u predstavi:

„U bolnici vježbam koristiti ritmičke trake, atmosfera je odlična, baš nas razveseli jer u bolnici nema puno toga za razveseliti nas. Ovoga bi trebalo biti više u bolnici.“ - djevojčica Lara

„Učim vrtjeti tanjur na štapiću! Radimo cirkus i nastupat ćemo u bolnici. Sviđa mi se ovdje, baš mi je lijepo i dobro mi ide.“ - djevojčica Leticija

Svoj dojam o provedbi radionica dao je i voditelj projekta Zoran Vukić:

Djeca uporno negiraju bolest ili fizička ograničenja, unatoč vidljivim signalima boli aktivno su uključena. Oduševljena su novom mogućnosti kako u bolnici „skratiti“ vrijeme iščekivanja. Prekrasno je koliko su predana vježbama. Posebno me oduševljavaju djeca koja su u međuvremenu otpuštena iz bolnice, ali su odlučila od kuće dolaziti u bolnicu na radionice. Provedba ovog projekta dotaknula me u srce i dušu.“

Koliko je CIRKUS PACIJENTU značajan i izjava Ive Zelenike, učiteljice u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež:

„..Tu su uglavnom djeca koja odrastaju pod stresom i teško im je usredotočiti se na gradivo, sjediti mirno ili slijediti upute. Kad te slijeću nekontrolirani porivi i preplavljuju negativni osjećaji teško je naći motiv za učenje i pamćenje. Često je potrebno uložiti i puno dodatnog promišljanja, truda i volje da ih se motivira da odrade školske zadatke. Mnoga djeca, iz opravdanih razloga, nemaju redovne posjete bližnjih što dodatno otežava situaciju. Pišem ovo potaknuta vašim posjetom bolnici(...). Bio je to osobit doživljaj; iza pripremljenih kulisa izlazili su kostimirani najavljivači, izvođači s različitim rekvizitima potpomognuti vašom nenametljivom pomoći. Izmjenjivali su se, pomagali jedni drugima... Djelovali su spontano i opušteno. Samouvjereno su se držali na pozornici. Ni traga strahu i zbunjenosti. Svaku njihov nedostatak pretvorili ste u "trik" ili dio programa, pa zato osmijeh i zadovoljstvo nisu silazili s lica.(...) Ovo je bila je prilika da se iskažu i naprave nešto bez nagovaranja, prisile i uz to uživaju. S obzirom na sve specifičnosti koje sam na početku spomenula, znam da ste uložili ogroman trud, strpljenje i posebne vještine koje samo vi znate uklopiti u svaku situaciju i učiniti djecu sretnom. Čestitam i veselim se sljedećem susretu!“


Broj pregleda: 2848